Get to Know Us
Use this space to tell users more about yourself or to describe what your business does. Click to edit the text.
מאגר ידע
חברי ההנהלה, אנשי הצוות והשותפים שלנו הם בעלי מקצוע מנוסים ומצליחים, החולקים את הידע שלהם באירועים של רשת היזמות העולמית ישראל, כך האורחים שלנו מקבלים את הכלים בדרך להשגת המטרות שלהם. כאן תוכלו לראות פרסומים אודות העבודה שלהם, על מנת להעשיר את הידע ולקבל טעימה מהתוכן המועבר אצלנו.
מאמר של אלה מטלון, יו"ר רשת היזמות העולמית ישראל
בשנים האחרונות נצפית נסיגה מדאיגה במקום שתופסות נשים בכלכלה ובממשל בישראל. אחרי תקופה שבה ראינו לא מעט נשים מובילות בנקים ומוסדות פיננסיים נוספים, מספר מרשים של נשים בממשלה ובראשות משרדים ממשלתיים, חזרנו לאחור, לתקופה שמזכירה את הצילום המפורסם של אנגלה מרקל עם נציגי מגזר ההייטק, 22 גברים, 0 נשים.
גם בתחום היזמות אנו רואים תמונה מפתיעה, לרעה. על פי נתוני הרשות לחדשנות אחוז הנשים היזמות שזוכות למענקי הרשות נשאר בתחום החד ספרתי. בהשוואה למדינות המערב אחוזי הנשים המובילות חברות סטארט-אפ קטנים מאד, הסיכויים שלהן לגייס הון נמוכים, ויש מספר קטן מדי של הצלחות. מטרתי במסמך זה לשקף מצב קיים על סמך ניתוח התוצאות של מחקר, טיפוסי למדי, שנערך באנגליה, לדון בתוצאות המחקר, ולהצביע על השינויים הנדרשים, ועל דרכים אפשריות להשגתם. בהרצאה שנשאתי במפגש ;נשים בצמתי קבלת החלטות 2030; בתחילת יולי התייחסתי לאותו מחקר, המספק הצצה לתופעה שכיחה בהתייחסות לנשים: אפליה מוכחשת. המחקר* שבוצע באוניברסיטת אקסטר באנגליה, דגם קבוצה ספציפית, וטרינריות וּוֶטרינרים בתפקידים ניהוליים. כמו בישראל, הרבה נשים הצטרפו לתחום הוֶטרינריה בעשורים האחרונים. בתקופת המחקר (2018) 60% מהוֶטרינרים נשים, כשוֶטרינרים גברים נהנים משכר גבוה יותר, ותופסים יותר עמדות ניהוליות.
מטרת המחקר היתה בדיקת עמדות מגדריות, אבל כמקובל, כדי שלא לפגוע באמינות התוצאות, הנסקרים לא ידעו מה מטרת המחקר. הם התבקשו לספק הערכות להצלחתם של וטרינרים בשלב מוקדם יחסית של המסלול המקצועי על פי הערכות ביצועים. ההערכות היו זהות לגמרי, וכללו הצלחות לצד נושאים לשיפור. הן נבדלו בנקודה אחת, המגדר: מחצית מהנסקרים קיבלו הערכה מקצועית של וטרינרית, אליזבת, והמחצית השניה, של וטרינר,מארק.
הנסקרים נבחרו באופן שייצגו מנעד רחב של התמחויות, רקע מקצועי וניהולי, גיל ומגדר. הם התבקשו לחוות דעתם על המועמד/ת, לספק הערכת ביצועים משלהם, להעריך את רמת המיומנות של הוֶטרינר/ית, האם יהיה להם עניין לשכור אותו/ה לעבודה אצלם, ומה יהיה השכר שיציעו לאותו/ה מועמד/ת.
לאחר שענו על השאלות הקשורות למועמד/ת הנתון/ה, התבקשו לענות על שאלה נוספת:
כשנשאלו על השכר שיציעו למועמד/ת, כקבוצה, הממוצע של קבוצת המצהירים כי אין אפליה, זה שייך לעבר הראה העדפת שכר משמעותית למארק (כ-3000 £). גם המתלבטים (באם יש אפליה) נטו להעניק למארק שכר גבוה יותר. מי שחשבו שנשים עדיין מופלות לרעה העניקו לאליזבת שכר גבוה יותר בכ-£1000 בממוצע הקבוצתי.
אותם נסקרים, שהציעו ל"מארק" שכר גבוה יותר מאשר ל"אליזבת'", שמגיעה עם אותה הערכת ביצועים בדיוק, גם העדיפו, בתשובותיהם לשאלות המילוליות, את "מארק" על פני "אליזבת'" כעובד, כמי שימליצו עליו לאחרים, וכמי שיזכה לקידום למשרות ניהוליות שכוללות אספקטים פיננסיים.
מה אנחנו יכולים להסיק מניתוח התנהגות הנסקרים?
אפשר להניח שהם תופסים את עצמם כאנשים מודרניים, חסרי דעות קדומות, בוודאי לא כלפי נשים, ומאמינים שאפליית נשים היתה רלוונטית בעבר, אבל בוודאי שלא עכשיו.
אבל האמת שונה. ונראה שההעדפות הסמויות שלנו מכתיבות הרבה מההתנהגות שלנו, ושההצהרות שלנו לא בהכרח משקפות את האמונות שלנו.
אנחנו רואים בקבוצת ה"זו בעיה ששייכת לעבר" פערים ניכרים בהערכת היכולת של וטרינר גבר מול וטרינרית אישה בעלי בדיוק אותם הישגים. פערים אלה נמצאו בקרב נשים וגברים כאחד. נראה שהלא מודע, הגדרה שטבע פרויד בתחילת המאה שעברה, משחק תפקיד משמעותי מאד בהחלטות שאנחנו מקבלים, ומציע הסבר כבד משקל לפערי ההישגים בין גברים לנשים במקצועות הטכנולוגיים והניהוליים.
ולא רק במקצוע הוֶטרינריה. מחקרים דומים לאורך עשרות השנים האחרונות העלו תוצאות דומות.
לא רק הבדלי שכר, והעדפה בקידום. ניתן להניח ברמה גבוהה של ודאות שכאשר וֶטרינרית מתקבלת לעבודה היא מתויגת ע"י הממונים/ות עליה, במקרים רבים, כמוכשרת פחות מאשר וטרינר בעל כישורים זהים.
כדאי לזכור שגם בקבוצת ה-14% זכה "מארק" להמלצת שכר גבוהה יותר. המסקנה היא שאותה וֶטרינרית תעבוד, בסבירות גבוהה, בסביבה שבה 58%, קרוב לשני שלישים מהמנהלים מאמינים שהיכולת שלה נופלת, אינהרנטית, מזו של עמיתיה הגברים. פחות מחמאות, פחות קריאות התפעלות, ופחות הזדמנויות לקידום, ואולי גם יותר ביקורת, עניינית יותר או פחות.
ופער השכר המגדרי בתחום ההייטק מעיד שהכשל קיים גם אצלנו, בלב הסטארט-אפ ניישן.
מקור הגרף: נשים בהייטק, תמונת מצב 2024, רשות החדשנות ועוד
אנחנו מצויים בעיצומה של מהפכה שהתחילה בדרישה לזכות בחירה, זכויות קניין והזכות לפעילות כלכלית, חופש התנועה והזכות לעסוק במקצועות חופשיים, חינוך שווה, הגנה מפני אלימות הבעל והזכות לגירושין, דרישות שנראות לנו טבעיות היום, בבועה התל אביבית, אבל בזמנן נחשבו כמפריעות את הסדר הציבורי.
למי שהספיקו לשכוח, הקבלה של רות ביידר גינזבורג לפקולטה למשפטים בהרווארד היתה בסביבה שבה נקבעה מכסה לנשים באוניברסיטאות. לא מכסת מינימום, שתבטיח ייצוג נשי הולם בין הסטודנטים, אלא מכסת מקסימום, שתוודא שאין יותר מדי נשים שיקחו את מקומם של גברים ראויים.
לאורך שנים רבות התמודדו הפמיניסטיות, מי שהובילו חלק ניכר מהמהפכה, עם ביקורת שצבעה אותן כ"אגרסיביות, גחמניות, שונאות גברים, ולא רציונליות", כפי שקורה לקבוצות רבות שמערערות על מבנים תרבותיים ונורמטיביים קיימים.
מי שמאמינות ומאמינים בחירות האדם ובזכות לשוויון, חשוב שיסייעו בשינוי הדעה הזאת.
ושינוי הדעה יקרה אם וכאשר נראה יותר נשים סביב השולחן, במקומות של קבלת החלטות.
זה יקרה אם נצליח לייצר את התחיקה המתאימה, כולל אפליה מתקנת, שתתקן את הדעות הקדומות על עדיפותם של גברים מול נשים בעלות יכולות זהות, שאנו רואים בכ"כ הרבה מקומות.
תיקון ספרי הילדים שאנו קוראים, שמלאים בדמויות גבריות יזמיות, ונשים בתפקידי עזר. העדפת סרטי ילדים תקינים מגדרית. חינוך למחנכות ולמחנכים.
חשוב גם שנהיה מודעות ומודעים להעדפות שלנו, האוטומטיות, אלה שגיבשנו כתוצאה מהחינוך שלנו, ומהעולם, כפי שאנו תופסות/ים אותו, ממה שאנחנו רואים סביבנו, בממשלה, בחברה, בגן הילדים ובבתי הספר, במשפחה ובמדיה. חשוב שנדע להתמודד עם ההעדפות הסמויות האלה גם אצלנו, וגם נזכיר למי שסביבנו, ובפרט לעובדים שלנו, שכאשר הם עושים בחירות, עליהם לזכור את ההטיה הפנימית, הסמויה.
ובנוסף, חשוב שנזכור שלא הכל מוטל על כתפיהן של הנשים, שנדמה לנו, לפעמים, שאינן דורשות מספיק. אסור לנו לשכוח שנשים נכשלות יותר פעמים כשהן דורשות את מה שמגיע להן. הן למודות כשלון. באחריותנו ומתפקידנו לפעול גם כדי לייצר את שינוי העמדות הנחוץ בחברה שלנו.
יש עדויות רבות לערך המוסף של חברה פלורליסטית, לפריחה של התרבות, לרמת האושר, לשגשוג כלכלי. כמאמר "האקונומיסט" (2021): אומות שמכשילות נשים, כושלות. אבל ... **It takes a Village. הכוכבים צריכים להסתדר בשורה כדי לאפשר צמיחת חברה סובלנית, שחוגגת את הרבגוניות. וזה עלינו.
אסיים בציטוט של אחד מיזמי ההייטק המצליחים ביותר בארץ, דב מורן (אמ-סיסטמס, מודו, גרוב ונצ'רס):
מנהל טוב צריך סביבו אנשים שידעו למשוך בדש מעילו כשצריך. הוא צריך צוות מגוון שיכלול גם את אלה שישאלו "ומה אם?".
הכישלונות הגדולים שלנו הם אלה שבהם לא היה מגוון דעות. בגלל זה צריך נשים בכל הנהלה. הן חושבות אחרת. הן רואות אחרת. הן מדברות אחרת.
הנהלה נטולת נשים היא הנהלה פגומה.
* * *
המפגש "נשים בצמתי קבלת החלטות 2030" התקיים ביולי 2024, ביוזמת רשת היזמות העולמית
ו-SHEvyon, ובתמיכת שגרירות ארה"ב בישראל, בית השקעות IBI, AWS (אמזון), ושדולת הנשים.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
*GENDER DISCRIMINATION IN THE VETERINARY PROFESSION A brief report of the BVA Employers’ Study 2018 Dr Christopher T. Begeny Professor Michelle K. Ryan University of Exeter Department of Psychology and Officers and staff of the British Veterinary Association
מחקרים דומים בוצעו לאורך עשרות השנים האחרונות בתחומים שונים, ועם תוצאות דומות.
** It takes a village to raise a child הוא פתגם שמקורו, כנראה, באפריקה. משמעותו שנדרש שיתוף פעולה מצד קהילה אנושית תומכת כדי שילדי הקהילה יתפתחו לא.נשים בריאים שתורמים לקהילה. ספר של הילארי קלינטון באותו שם העלה אותו למודעות, ויובל הררי, בספרו "קיצור תולדות האנושות", מציג השערה שההומו סאפיינס שרד, בין השאר, גם הודות ליכולתו להתאגד כקהילה.
פריצת דרך ישראלית בהתמודדות עם סרטן המוח השכיח בעולם
ד"ר רונית סצ'י-פאינרו, מרצה אצלנו, מובילת המחקר שהביא פריצת דרך בתחום הטיפול בסרטן המוח, באולפן ynet
החוקרים הצליחו לגלות ולחסום חלבון המאפשר התפשטות של תאים סרטניים אגרסיביים מסוג גליובלסטומה, סרטן המוח הקטלני הנפוץ בעולם. "החומר הרלוונטי כבר נוסה על אנשים, והתברר שהוא בטוח"
"כשאני באה לדבר פה היום אני נושאת את כל הזהויות גם יחד, שלובות זו בזו ללא הפרדה"
רים יונס , חברת הנהלה שלנו בכנס אלי הורוביץ לכלכלה וחברה
ההייטק בחברה הערבית מושפע מאוד מהמגמות הכלליות של הייטק הישראלי והעולמי, ולכן גם הוא בסכנה כיום. אך כמובן, יש לו מאפיינים ספציפיים שקשורים למצב החברתי, הכלכלי והפוליטי של החברה הערבית. למדיניות חיובית יש כוח השפעה על המציאות באופן משמעותי.
לערער את השליטה הגברית
מאמר בדה מארקר של אלה מטלון, יו"ר רשת היזמות העולמית ישראל
מחקרים כבר הוכיחו כי מעסיקים מעדיפים לקבל לעבודה אנשים הדומים להם - מה שעלול להכשיל בני מין או מוצא אחר. לא מפתיע, אפוא, שבמקצועות "גבריים" כמו הנדסה ובעמדות ניהול בכירות, אנחנו רואים המשך של שליטה גברית. מה שמפתיע הוא שגם נשים מעדיפות גברים. מחקר שנערך באחרונה באוניברסיטת ייל הציג קורות חיים זהים של גברים ונשים בפני מראיינים שונים - והראה העדפה של מרואיינים גברים מצד הנשים ומצד הגברים כאחד.
בבקשה לקחת אוויר לפני הקריאה
ד"ר יעל פורת, חברת הנהלה שלנו, כתבה בזמן ישראל
אני לוקחת נשימה עמוקה ומבינה, שלצערי כנראה שהמעשנים שבינינו ידליקו סיגריה מיד בתום קריאת הטור שלי, בהנחה שהם לא אוחזים סיגריה ברגע זה ממש. אתכם הסליחה, אבל אין לי אש לתת לכם.
זו לא תורה מסיני. הנתונים המספריים המחרידים האלו מופיעים ברחבי הרשת: מידי שנה מתים ברחבי העולם 8 מיליון נשים וגברים מעישון. מחציתם ימצאו את מותם ממחלות וסיבוכים הקשורים בעישון. בישראל מוצאים את מותם מעישון מידי שנה 8,000 נשים וגברים.
:"זה רעיון אידיוטי ICQ" חשבתי ש
יוסי ורדי חוגג 80 ומספר מהו סוד ההצלחה בעסקים
ד"ר יוסי ורדי, מרצה במסגרת הכנסים הבינ"ל שלנו בראיון לכאן 11
ורדי כונה הסנדק של ההיי-טק הישראלי והוביל את אקזיט האינטרנט הגדול הראשון עם מכירת ICQ. כיום הוא ממשיך להשקיע ולחפש כשרונות חדשים, ומגלה איך זה לפגוש את הגדולים ביותר